ÓVODÁNKHÍREI

Gyermekközösségben először

Gyermekközösségben először

Amikor gyermekünket először szeretnénk gyermekközösségbe vinni, rengeteg kérdés kavarog bennünk, hiszen az óvodai, bölcsődei beszoktatás nagy próbatétel a gyermeknek és a szülőnek egyaránt. Fontos, hogy először magunkkal tisztázzuk az érzelmeinket, mert minden érzésünket átveszik gyermekeink. Természetes a szülői szorongás, de segít az, ha információkat gyűjtünk arról az intézményről, annak szokásairól, amelybe gyermekünket vinni szeretnénk. Az e téren nagy tapasztalattal rendelkező óvodapedagógusok és kisgyermeknevelők segítik, irányítják a gyermek beszoktatását, de ehhez a szülők maximális alkalmazkodása is szükséges a siker érdekében. 
 
Nagyon fontos a gyermek pedagógusa, nevelője felé való bizalom, bátran kérdezzenek és őszintén beszéljenek a gyermeket érintő kérdéskörben. Fontosnak tartom, hogy a gyermek bölcsőde vagy óvodakezdés előtt valamennyire váljon le az édesanyáról, ne essen kétségbe, ha pár órára másra bízzák. Vigyük el többször olyan közegbe, ahol hasonló korúakkal találkozhat, ismerkedhet. Pld. baba-mama klubba, foglalkoztatóba, játszótérre, játszóházba, A beszoktatás idejére a szoptatást már váltsák fel teljes mértékben a vegyes ételféleségek, a darabos ételek. Fontos, hogy az önálló étkezésre, evőeszköz használatra képes legyen kétéves kor körül. 
 
A gyermekeknek kétéves koruk felett a cumi több kárt okoz, mint hasznot, ezért nagyszerű lenne, ha a odaadnánk a „Húsvéti nyuszinak” vagy a „Télapónak”. A cumi elvétele mindig krízis, de megéri a pár napos nehézség, mert sokat teszünk ezzel többek között a gyermek beszédfejlődéséért. 
 
2-3 éves gyermekektől elvárható, hogy egyedül étkezzenek, végig tudjanak ülni egy 15 perces étkezést, egyedül vegyék le a benti, illetve kinti cipőt. A beszédfejlődésükre jellemző a halandzsázás, rengeteg szót ismernek, de egymás mellé még nehezen tudják összeilleszteni. 
 
Figyelemfelhívó és számunkra fejlettségi szintet üzenő, ha a kisgyermek 3 éves korára még nem beszél és nem szobatiszta. 
 
Első nap az óvodában:
 
"Most sírok. Itt hagyott anyu.
Sírok és nem törlöm le a könnyemet.
Hadd lássák, hogy én most szenvedek!
És hiába dobják ide a labdát,
nem gurítom vissza… Nem lehet.
Itt fogok ülni a széken estig,
s a mesét sem hallgatom, úgysem tetszik!"
 
- Ranschburg Jenő -
Kívánok mindenkinek szeretetteljes várakozást és sikeres bölcsőde/óvodakezdést!
 
Tóthné Jeszenszki Ildikó
kisgyermeknevelő
 

További cikkek

Óvodaérettség?!

Óvodaérettség?!